Organic certified cocoa
Shipping within the EU
Lab tested
Organic certified cocoa
Shipping within the EU
Lab tested
What Is White Chocolate & Does this Chocolate Exist?

Wat is witte chocolade en bestaat deze chocolade?

Heb je je ooit afgevraagd wat witte chocolade zo kenmerkend romig en lekker maakt? In tegenstelling tot zijn donkere tegenhangers hebben witte chocoladebedels een bleke ivoorkleur en een zachte, zoete smaak waardoor elk dessert specialer kan aanvoelen. Maar wat is witte chocolade precies, en verdient het het recht om ‘chocolade’ genoemd te worden?

Sommige chocoladeliefhebbers zullen misschien beweren dat het geen echte chocolade is, omdat de cacaobestanddelen in melk- en pure chocolade ontbreken. In dit artikel leggen we het verhaal van witte chocolade, de oorsprong en de geschiedenis ervan uit.

Wat is witte chocolade?

Witte chocolade is een snoepje gemaakt van cacaoboter, suiker en vaste melkbestanddelen. Het bevat niet de vaste cacaobestanddelen die voorkomen in melk- en pure chocolade, en daarom heeft het een bleke kleur en een ander smaakprofiel.

Cacaoboter is het belangrijkste ingrediënt dat het classificeert als een soort chocolade. Witte chocolade staat bekend om zijn rijke, romige textuur en zoete, boterachtige smaak, vaak versterkt met vanille. Het is een populair ingrediënt in een verscheidenheid aan desserts en snoepjes.

Waar wordt witte chocolade van gemaakt?

Witte chocolade is gemaakt van cacaoboter, suiker, melkpoeder en af ​​en toe vanille voor de smaak. Hoewel het de vaste cacaobestanddelen mist die in andere soorten chocolade wel aanwezig zijn, bevat het wel cacaoboter, die uit de cacaoboon zelf wordt gewonnen.

In feite maakt cacaoboter ongeveer de helft uit van het gewicht van een cacaoboon. Deze aanwezigheid van cacaoboter kwalificeert witte chocolade als een echte chocoladesoort.

In regio's als de VS, Canada, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is witte chocolade wettelijk verplicht ten minste 20% cacaoboter en minimaal 3,5% melkvet te bevatten.

De reden voor deze specifieke eisen is het behoud van de kwaliteit en voedingswaarde van witte chocolade. Cacaoboter is voedzaam en een kostbaar vet dat gewenst is in de schoonheidsindustrie. Het vereiste minimum helpt voorkomen dat fabrikanten goedkopere plantaardige vetten, zoals palmolie, gebruiken als vervanging voor cacaoboter.

Geschiedenis van witte chocolade

Het begin van witte chocolade gaat terug tot de jaren dertig, een toevallig bijproduct van de innovatie van Nestlé. Aanvankelijk concentreerde het bedrijf zich op de productie van Nestrovit, een verrijkt melkpoeder dat bedoeld was als voedingssupplement voor kinderen en volwassenen, verrijkt met essentiële vitamines en mineralen.

Om Nestrovit aantrekkelijker te maken voor kinderen, experimenteerde Nestlé met het laten stollen van het melkpoeder. Ze combineerden het vitaminerijke melkpoeder met cacaoboter, waardoor onverwacht de eerste witte chocolade ontstond.

Nestlé erkende de heerlijke smaak van hun toevallige uitvinding en introduceerde in 1936 de Milkybar op de consumentenmarkt, wat het officiële debuut van witte chocolade markeerde.

Waarom is witte chocolade wit van kleur?

Bij de productie van cacaopoeder wordt cacaoboter gescheiden van de cacaoboon. Witte chocolade is afkomstig van dezelfde bron als pure chocolade – de cacaoboon – maar ziet er wit uit omdat er geen cacaomassa in zit en een karamelachtige tint vertoont.

Ambachtelijke chocoladeproducenten kiezen voor premium, pure cacaoboter, rijk aan smaak, antioxidanten en heilzame oliën.

Wanneer cacaoboter bedoeld is voor niet-eetbare doeleinden, zoals in huidverzorgingsproducten, ondergaat het een ontgeuringsproces. Dit kan stoomdestillatie inhouden of het gebruik van oplosmiddelen om de vluchtige stoffen die het zijn kenmerkende geur geven te verwijderen en het te bleken tot een lichtere witte kleur.

Verschillende soorten witte chocolade

Witte chocolade is er in verschillende soorten, die elk een unieke draai geven aan de klassieke confectie. Hier is een overzicht van de verschillende soorten witte chocolade die beschikbaar zijn:

1. Traditionele witte chocolade

Deze standaardvariant is gemaakt van hoogwaardige cacaoboter, suiker en melkpoeder. Interessant genoeg is het melkpoeder niet noodzakelijkerwijs afkomstig van koeien; er is een groeiende trend om plantaardige melk, zoals kokosmelk, te gebruiken in merken als Solkiki.

2. Gekarameliseerde witte chocolade

Deze versie, ook bekend als "blonde" chocolade, omvat het langzaam verwarmen van de melk tot een gekarameliseerde staat, waardoor de chocolade een rijke, geroosterde en stroperige smaak krijgt die echt toegeeflijk is.

3. Doordrenkte witte chocolade

In deze creaties verwerken chocolatiers smaakstoffen in poedervorm of etherische oliën om het smaakprofiel van de chocolade te verbeteren. Deze toevoegingen kunnen ook levendige tinten aan de chocolade hebben, zoals de groene tint van matchapoeder of het opvallende rood van frambozenpoeder, waardoor ze zowel visueel aantrekkelijk als heerlijk zijn.

Hoe smaakt witte chocolade?

Witte chocolade heeft een zoete, romige smaak, in tegenstelling tot melk- en pure chocolade. Het staat bekend om zijn rijke, boterachtige smaak, vaak met tonen van vanille en een zachte, smeltende textuur.

Het ontbreken van vaste cacaobestanddelen geeft het een mildere chocoladesmaak, waardoor de romige melk- en suikeringrediënten meer uitgesproken naar voren komen. Sommige mensen detecteren ook een lichte karamel- of honingachtige smaak vanwege het melkpoedergehalte. De algehele ervaring is een dichte en geruststellende zoetheid.

Hoe witte chocolade kopen?

Bij het selecteren van witte chocolade zijn er een aantal cruciale factoren waarmee u rekening moet houden:

  • Doorloop eerst de lijst met ingrediënten. Het moet worden beperkt tot suiker, cacaoboter, vaste melkbestanddelen of melkpoeder, en mogelijk lecithine en vanille.
  • Onderzoek vervolgens, als je kunt, de kleur van de chocolade. Premium witte chocolade heeft meestal een ivoorkleurige tint en niet puur wit, vanwege de natuurlijke gele kleur van cacaoboter.
  • Als de chocolade spierwit is, is deze waarschijnlijk gebleekt en ontgeurd, wat de kwaliteit kan beïnvloeden.

Is witte chocolade echt chocolade?

In tegenstelling tot wat sommigen denken, kwalificeert witte chocolade zich wel als echte chocolade. Hoewel het niet het typische uiterlijk of de smaak van traditionele chocolade deelt, bevat witte chocolade cacaoboter. Dit essentiële ingrediënt maakt het authentiek als authentieke chocolade.

De FDA specificeert dat witte chocolade ten minste 20% cacaoboter moet bevatten om als echt te worden beschouwd. Wanneer u op zoek bent naar witte chocolade, moet u de etiketten en ingrediëntenlijsten lezen om te garanderen dat u echte witte chocolade van hoge kwaliteit koopt, wat een aanzienlijke invloed heeft op de smaak en kwaliteit.

Conclusie

Kortom, witte chocolade is een uniek en verrukkelijk lid van de chocoladefamilie. De romige textuur, zoete smaak en veelzijdigheid maken het een favoriet onder banketbakkers en consumenten.

Als u begrijpt waar u op moet letten (een hoog cacaobotergehalte, natuurlijke kleurstoffen en de afwezigheid van onnodige toevoegingen), kunt u de beste kwaliteit op de markt kiezen. Of je nu een purist bent of openstaat voor innovatieve variaties zoals plantaardige 'melk' of gearomatiseerde infusies, witte chocolade biedt een wereld aan smaken om te ontdekken!

Zie ook: Ontdek Adaptogenic Mushroom Chocolate Delight!

Cart

No more products available for purchase